Odeljenje ginekologije

NAZIV: Odeljenje ginekologije

ŠEF ODELJENJA: Dr Radosavljević Dragan

GODINA OSNIVANJA: 1947.

Osnivanje Odeljenja ginekologije i akušerstva u Ćupriji, vezano je za oktobar 1947. godine i dolazak dr Srboljuba Ilića specijaliste ginekologije i akušerstva, koji ostaje godinu dana i postavlja temelje današnjeg odeljenja. Tada formirani Ginekološki odsek sa porodilištem nalazio se u bivšoj Upravnoj zgradi i imao je 24 bolesničke postelje. Odsek je bio u sastavu hirurškog odeljenja, pod rukovodstvom dr Vladana Lazarevića, šefa Hirurškog odeljenja. Godine 1965. postojeća zgrada odeljenja je dograđena, preuređena i adaptirana za 55 bolesničkih postelja. U toku 1969. godine, odeljenje je preseljeno u zgradu pored ulice (sadašnja ugrada), gde se proširilo na 65 bolesničkih postelja i u svom sastavu imalo Centar za nedonoščad i Dispanzer za ženske bolesti, odvojeno porodilište na spratu, dve oprecione sale i šok sobu. Ova zgrada je sazidana sa namenom da tamo bude celokupna poliklinička služba, rendgen kabinet, bolnička apoteka, dežurna služba i stacionar od nekoliko postelja za smeštaj bolesnika primljenih od dežurnog lekara. U 1996. godini ova služba je imala 2 odeljenja: ginekološko i akušersko. U njima je radilo: 14 lekara (9 specijalista, 5 na specijalizaciji), 2 vise medicinske sestre, 26 medicinskih sestara, 3 babice, 9 akušerskih sestara i 1 zdravstveni tehničar. U okviru akušerskog odeljenja postojao je odsek neonatologije.

 

Lekari specijalisti iz ginekologije i akušerstva koji su radili ili rade na ginekološko-akušerskom odeljenu od njegovog osnivanja su: dr Srboljub Ilić (šef 1947-1948), dr Isak Albahari (šef 1948-1954), dr Ružica Mihajlović-Pošmuga (šef 1954-1960), dr Branislav Cvetković (šef 1960-1966), dr Nadežda Zubović (šef 1966-1979), dr Dragoljub Kuljić (šef 1979-1985), dr Branislava Janković-Čolić, prim. Dr Jovan Todorov, dr Radomir Rakić, dr Vukić Rajković, dr Jovanka Vukčević, dr Milosav Vučković (šef 1985-1992; 1998-2000), dr Ljubomir Nedeljković (šef 1992-1998, načelnik od 2000. godine i dalje), dr Vesna Nikolić, dr Gradimir Malešević (šef novembar 2000- juni 2002.), dr Ljiljana Antić, dr Radiša Mladenović, dr Dragan Sibinović, dr Dragana Živković, dr Slađana Bašović, dr Dragan Radosavljević, mr sci. med. dr Vladimir Kaluđerović, mr sci. dr Maša Marić-Ilić, subspecijalista perinatologije. Na odseku neonatologije pedijatri koji su radili bili su: dr Predrag Dimitrijević, dr Ljubiša Šljivić, dr Vukica Vasić. Sada rade dr Ranko Nikolić i dr Dragana Matejić.Ova služba ima ukupno 33 bolesničke postelje. Od stručnog medicinskog kadra, na Odeljenju ginekologije rade: 8 lekara specijalista ginekologije i akušerstva, od kojih su 2 magistra medicinskih nauka i 1 subspecijalista perinatologije, 4 medicinske sestre opšteg smera, 2 vise medicinske sestre i 8 instrumentara. Na Odeljenju akušerstva rade 9 medicinskih sestara. Na Odseku neonatologije rade: 2 lekara pedijatra neonatologa, 1 medicinska sestra akušerstva, 4 medicinske sestre opšteg smera, 2 više medicinske sestre i 1 medicinska sestra pedijatrijskog smera.U okviru Odeljenja ginekologije i akušerstva, dolaskom dr sci. Dušice Živanović, specijaliste medicinske genetike, počinje sa radom Genetičko savetovalište, od 2001. godine i dalje.

 

U Genetičko savetovalište se uključeni pored medicinskog genetičara, svi ginekolozi­-akušeri i pedijatri-neonatolozi. Indikacije za upućivanje u Genetičko savetovalište su razlišite: bračni sterilitet; učestali spontani pobačaji (2 i vise); godine života roditelja, pozitivna porodična anamneza za neko oboljenje; prethodno dete rođeno sa hromozomskom aberacijom ili mentalnom retardacijom; patološki skrining (markeri) trudnice na kongenitalne malformacije; tradnica bila izložena dejstvu radijacije, toksina, lekova i infekcija; ispitivanje ultrazvukom.

 

Šta sve možemo ponuditi svojim pacijentima?

Na porodilištu možemo ponuditi: smeštaj u dvokrevetnim sobama, uz mogućnost boravka u apartmanu; savremenu dijagnostiku i procenu stanja ploda i porodilje (CTG, UZ); porođaj uz mogućnost primene epiduralne analgezije, kao i ljubaznost celokupnog osoblja; stalni kontakt majke i deteta i idealnu pripremu majke za pravilan pristup dojenju i negovanju novorođenčeta, zahvaljujući primeni „Baby friendly“ programa; stručni tim neonatologa i pedijatrijskih sestara, koji permanentno prate novorođene bebe, uz adekvatnu primenu terapije ako je potrebno.Na ginekologiji možemo ponuditi:  smeštaj u dvo i trokrevetnim sobama, uz mogućnost boravka u apartmanu; primenu svih dijagnostičkih i terapijskih procedura u praćenju rizičnih trudnoća (UZ, CTG, biohemijski skrining); mogućnost rane detekcije raka grlića materice (kolposkopija); dobar terapijski pristup (termokauterizacija, konizacija) u rešavanju nekih ginekoloških problema; dobru ultrazvučnu dijagnostiku za otkrivanje postojanja benignih i malignih tumora male karlice i njihovo operativno rešavanje; kod odmaklih stadijuma bolesti obradu pacijenata i pripremanje za konzilijarni pregled, u nekoj od tercijarnih ustanova u našoj zemlji.Paleta operativnih zahvata obuhvata, sve vrste operativnih zahvata vezanih za abdominalni pristup, kao i one sa vaginalnim pristupom, kao što su: vaginalna histerektomija i sve vrste plastičnih rekonstrutivnih operacija, kod raznih spadova genitalnih organa. Postojanjem dnevne bolnice omogućena je primena manjih hirurških intervencija (prekidi trudnoće, eksplorativna kiretaža, itd.) u opštoj intravenskoj anesteziji, što pacijentu omogućuje dodatan komfor.

 

Koji su nasi planovi za budućnost?

Naš cilj je stalno poboljšavanje postignutih usluga, a u skoroj budućnosti i otvaranje sale za laporoskopsku hirurgiju, što će omogućiti uvođenje nove dijagnostičko-terapijske intervencije. U planu je uvođenje nove metode za izolaciju krvi iz pupčanika, a sve u cilju dobijanja matičnih ćelija u terapijske svrhe, kao i otvaranje laboratorije za citogenetiku i molekularnu genetiku.

 

 

KADAR

Lekari specijalisti

  • Broj lekara:
  • Broj specijalista:

Medicinske sestre – tehničari

  • Broj medicinskih sestara – tehničara sa višom školom:
  • Broj mediciskih sestara – tehničara sa srednjom školom:

Broj bolesničkih postelja:

Godišnji broj b.o. dana:

Broj lečenih pacijenata u stacionaru:

Broj specijalističkih pregleda:

TERAPIJSKE USLUGE:

  • Fototerapija