Akušersko odeljenje

NAZIV: Akušersko odeljenje

ŠEF ODELJENJA: Dr Radosavljević Dragan

GODINA OSNIVANJA: 1946

Porodilište u Ćupriji u sklopu Ginekološko-akušerskog odeljenja, počinje da radi 1946 godine. Do 1982 godine nije bilo stalno zaposlenih pedijatara na porodilištu, već su lekari sa Dečjeg odeljenja vodili računa o zdravoj i bolesnoj novorođenčadi. Te godine Dr Vukica Trivanović-Vasić dobija stalno radno mesto pedijatra na porodilištu. Ona sa ekipom sestara vodi brigu o velikom broju novorođenčadi među kojima su i ona sa malom telesnom masom na rođenju i nedonešena deca.
Odsek Neonatologije zvanično je formiran 1997. godine i prvi pedijatri-neonatolozi su Dr Ranko Nikolić i Dr Dragana Matejić. Posebno mesto u organizaciji rada odseka imaju 8 medicinskih sestara od kojih su 4 višmedicinske sestre, koje i pre lekara primete svako odstupanje od uobičajenog ponašanja deteta.
Oba lekara rade Ultrazvuk, CNS-a a planira se edukacija za UZ abdomena i kukova.
Inače, naš odsek poseduje 4 stacionarna i 2 transportna inkubatora uz prateću opremu za poluintenzivnu negu bolesnog deteta. Za lečenje respiratorno ugrožene i teško bolesne
novorođenčadi oslanjamo se na tercijarne centre, pre svega „Institut za neonatologiju“ u Beogradu. Sve naše sestre obučene su za transport takvog novorođenčeta čime se preživljavanje i kasniji dobar kvalitet života deteta povećava.
U oblasti neonatologije postoji veliki napredak nauke kako u zemlji tako i u svetu. Cilj je, bolja dijagnostika poremećaja još prenatalno kao i po rođenju. Zato je pri odeljenju Ginekologije i akušerstva formirano ‘’Genetičko savetovalište’’ u kojem su oba pedijatra konsultanti, a vodi ga Dr sci. Dušica Zivanović medicinski genetičar. Od 2001 godine porodilište ima sertifikat „Baby-Friendly hospital“ što je sinonim za povratak novorođenčeta prirodnoj ishrani i zdravom životu od samog rođenja. 

Od novih procedura planira se uvođenje uzimanja krvi iz pupčane vrpce u cilju čuvanja matičnih ćelija u specijalizovanim bankama u inostranstvu, u terapijske svrhe. Takođe je planirana nabavka savremenih inkubatora i sistema za monitoring i negu bolesne dece.

KADAR

Lekari specijalisti

  • Broj lekara: 2
  • Broj specijalista: 2

Medicinske sestre – tehničari

  • Broj medicinskih sestara – tehničara sa višom školom: 4
  • Broj mediciskih sestara – tehničara sa srednjom školom: 4

Broj bolesničkih postelja:
Godišnji broj b.o. dana:
Broj lečenih pacijenata u stacionaru:
Broj specijalističkih pregleda: