Bolnica u Ćupriji biće klinički centar

Direktor Opšte bolnice u Ćupriji Miroslav Stojanović potvrdio je danas za Fonet da će Ministartsvo zdravlja uložiti skoro dva miliona evra u opremanje bolnice najsavremenijim aparatima, što će omogućiti formiranje Urgentnog centra, angio sale i nabavku magnetne rezonace.

Na taj način ćuprijska bolnica će dopuniti nedostajući nivo usluga tercijalnog nivoa zaštite i praktično prerasti u Klinički centar.

bolnica Ćuprija

Oko milion stanovnika centralne i istočne Srbije iz Pomoravskog, Rasinskog, Zaječarskog i Borskog okruga više neće morati da se upućuju u Beograd, Niš i Kragujevac, jer će gotovo sve vrste zdravstvenih usluga moći da realizuju u
toj bolnici.

Težimo da funkcionalnim povezivanjem svih službi formiramo jedinstvenu zdravstvenu ustanovu, koja će davati od 95 do 99 odsto najzahtevnijih zdravstvenih usluga, a samo manji broj pacijenata biće upućivan u kliničke centre, kaže Stojanović, koji je po treći put na mestu direktora ćuprijske bolnice.

Sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović dogovoreno je nabavka magentne rezonance i nabavka instrumenata za formiranje angio sale za obavljanje koronografije i ugradnju stentova. Prema rečima direktora, za to odeljenje već su obučena trojica specijalista, koji rade u Nišu i Kragujevcu.

Najvažnije je formiranje prijemno-trijažnog Urgentnog centra, jer bolnica ima sve neophodne službe i nalazi se na Koridoru 10 između Beograda i Niša, u blizini velikih rudnika u Resavskom kraju i jedinog vojnog poligona Pasuljanske livade.

Reč je o odeljenjima dijagnostike i hiruškim granama neurohirugije i plastične hirurgije.

Prošle godine otvorena su odeljenja za palijativno zbrinjavanje pacijenata i ugradnju, pejsmejkera. Nabavićemo najsavremeniji ultrazvučni aparat, a pustili smo u rad hiperbaričnu komoru, unificirali laboratoriju koja sada pruža kompletnu hematološku, biohemisjku i imnulošku obradu uzoraka, ističe Stojanović.

Opšta bolnica u Ćupriji ove godine obeležava 133 godine od osnivaja. Od 904 zaposlena, 163 su lekari raznih specijalnosti. Godišnje se leči 19.000 pacijenata i obavi više od 360.000 specijalističkih pregleda.

Bolnica raspolaže najsavremenijom dijagnostikom, odnosno mamografom, rentgen aparatom, laboratorija, desetak najsavremenijih ultrazvučnih aparata i skenerom.