,, Блиц фондација ,, у Ћуприји

ЋУПРИЈСКО ПОРОДИЛИШТЕ ДОБИЛО АПАРАТ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ ОШТЕЋЕЊА СЛУХА

У оквиру акције ,, Блиц фондације,, – ,, Срце за децу,, , породилиште Опште болнице у Ћуприји добило је апарат за неонатални скрининг слуха . Апарат је у име фондације доктору Ранку Николићу уручила Драгана Сотировски, новинарка Радио-телевизије Србија.

,, Веома смо захвални, јер без овог апарта не можемо на време открити оштећење слуха. Према статистичким подацима од 0,3 до 0, 5 деце се роди са овим проблемом. Уколико се не открије на време, деца касне у развоју говора и интелектуалном развоју ,, – рекао је доктор Ранко Николић, шеф Одсека неонатологије ћупријске болнице. ,, Поздрављамо ову акцију у жељи да сва породилишта добију апарате, а ми ћемо се одмах укључити у њену реализацију . ,,

Недавно рођени Данило Марјановић нема оштећење слуха – потврђено је после коришћења апарата. Његова мајка, Параћинка Маја Марјановић , срећна је после ове дијагнозе. Каже, Данило је рођен здрав, али сада је мирна и може се препустити уживању које доноси рођење првог детета. Најбоље је разуме мајка која је три пута рађала. Драгана Сотировски , новинарка РТС-а је приликом предаје апарата изјавила да је поносна на то што је трострука мајка и да је радује чињеница да и у ћупријском породилишту мајке неће бринути да ли им деца чују , или не. ,, Знам како је тешко мајкама, када у том лепом тенутку размишљају да ли су им деца здрава,, истакла је она.

,, Блиц фондацији,, , покровитељу акције Министарству здравља и медијском партнеру РТС-у, захвалио се доктор Слободан Гајић, директор Опште болнице у Ћуприји, нагласивши да је ово значајна донација, имајући у виду да се од 60.000 беба у Србији код 300 открије оштећење слуха. ,, Највећи проблем је касно откривање, због чега та деца касне у развоју у односу на своје вршњаке. ,, додао је он.

Током протекле године у ћупријском породилишту обављено је око 500 порођаја . Ово је 21. апарат ,, Блиц фондације,, којим ће свакој беби одмах по рођењу бити провераван и слух. У оквиру ове хуманитарне акције свих 56 породилишта у Србији добиће апарате за отоакустичку мисију.

И.Ц.